BİR KELİME NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

 

BİR KELİME NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

BİR KELİME NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

Emine Yıldız GKL Mezunu

"Adam" kelimesinin anlamı nedir?

"Adam" kelimesinin anlamı nedir? Birden fazla tanımı yapılabilir fakat ben şimdilik Türk Dil Kurumunda yer alan tanımı ele alacağım.
1.Anlamı: İnsan
2.Anlamı: Erkek kişi
Arapça Adem'den dilimize geçmiştir.
Peki sizin aklınıza ne geliyor? Benim aklıma çoğunlukla Erkek kişi anlamı geliyor yani TDK'ya göre 2.Anlamı.

Bilim Adamı denilince ne geliyor aklınıza? Daha doğrusu kim geliyor?  Bu sorularla nereye varmak istediğimi şöyle özetleyeyim:

İlkokulda bize meslekler öğretilirken kitaplarımızda elinde hep cam tüpler olan ve bir karışım yapan erkek kişi resmi olurdu. Biz Bilim adamı mesleğini öğrenirken hep erkek olarak tanıdık. Şimdi ise yavaş yavaş değişen bir şey var, bir kelime. Bilim adamından Bilim İnsanına geçiş. Bilim çalışmaları ile uğraşan kişilere Bilim İnsanı deniliyor artık çizgi filmlerde. Google'a yazalım mesela: Bilim Adamı. Basın Görseller sekmesine. Bakın, hepsi erkek. Şimdi bir de "Bilim İnsanı" yazın. Tekrar bakın Görseller kısmına. Nasıl da olması gerektiği gibi görünüyor: Her cinsiyetten, her yaştan.) Neden dikkatimi çekti bu kelime biliyor musunuz? Yaklaşık 3 ay önce kayak yapmak için Davraz'a gitmiştik. Kayak ekipmanlarını kiraladığımız yerde yemek molası vermiştik ve mekan sahibi olan abinin bir kızı vardı. Yanımıza geldi güzelce sohbet ettik. Sonra biz ona klasik olarak "Büyüyünce ne olacaksın?" sorusunu sorduk. O da "Bilim İnsanı" cevabını verdi. Bu mesleği nerden öğrendiğini sorduğumda çizgi filmden olduğunu söyledi. Sohbetimizin sonlarına doğru bana bir sır vermek istediğini söyledi. (Muhtemelen masadaki tek kız ben olduğum için.) Kulağıma fısıldayarak "Bilim İnsanı olmak çok güzel!" dedi. Kusura bakma minik arkadaşım kulağıma fısıldadığın sırrımızı birazcık açığa çıkarmış olabilirim ama bence çoğumuzun bunu bilmeye ihtiyacı var. Mekandan bol gülücüklerle ayrılırken aklımda bir soruyla çıktım. Bir kelime neleri değiştirebilir?

Bir kız çocuğunun hayallarini... Böylelikle, toplumun refahını. Bütün tabloya baktığımızda ise geleceği değiştirebilir. Sizce?

Eğer başka örnekleriniz varsa öğrenmek için sabırsızlanıyorum. Lütfen benimle paylaşın. :)

 

*Bu arada TDK "Bilim Adamı" nı güzel açıklamış ama öyle kullanan yok denecek kadar az: Bilimsel çalışmalarla uğraşan kimse, bilim kadını, bilim insanı, bilgin, âlim.

Benzer Gönderiler...

Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerisi

Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.

Yüksek Lisans ve Tez Yazma

Merhaba herkese, biliyorum ki birçok kız kardeşim ya benim gibi yüksek lisans yapıyor ya da yapmak istiyor. Ben de tez yazma sürecinde karşılaştığım durumlardan, edindiğim deneyimlerden yola çıkarak değinmek istedim.