Yüksek Lisans ve Tez Yazma

 

Yüksek Lisans ve Tez Yazma

Yüksek Lisans ve Tez Yazma

Merve Atik GKL Blog Yazarı

Merhaba herkese, biliyorum ki birçok kız kardeşim ya benim gibi yüksek lisans yapıyor ya da yapmak istiyor. Ben de tez yazma sürecinde karşılaştığım durumlardan, edindiğim deneyimlerden yola çıkarak değinmek istedim.

Öncelikle üzerine çalışmaktan, araştırma yapmaktan zevk alabileceğiniz bir konu seçimi çok önemli çünkü başka türlü merak etmediğiniz ya da ilgi duymadığınız bir alanı incelemek zor olabilir, kafanız karışabilir. Bunu yanında bu konunun sınırları ve çevresinin belirli olması çalışmanızında daha kolay ilerlemenize yardımcı olacaktır. Örneğin, Türk Edebiyatı üzerine yapılacak olan bir çalışmada herhangi bir dönem üzerine, Milli Edebiyat ya da Fecr-i Ati gibi, odaklanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Hatta dönemi seçtikten sonra o dönemin önemli eserlerinen ya da yazarlarından sadece birine yönelmeniz araştırma sürecinde daha iyi yol almanıza yardımcı olacaktır. Tabii aynı zamanda konu seçimi sırasında danışmanınız ile ortak bir buluşmanız, fikrini almanız, danışmanızın deneyimlerinden ve bilgi birikiminden yararlanmanız açısından oldukça önemli.

Konuya karar verdikten sonra ise bu konu ile ilgili daha öncesinde nasıl yapılmış yapılmış ya da alanda bu konuyla ilgili ne eksik kalmış görebilmek adına iyi bir literatür taraması yapmanız gerekiyor. Bu noktada ise teknoloji sayesinde sadece interneti kullanarak literatür taramamızı tamamlamamız neredeyse mümkün, tabii bu durum seçiceğimiz konuya göre değişir. 

Literatür taramasını tamamladıktan sonraki süreçte ise araştırma konumuza uygun bir yöntem ve çalışma grubu ya da örneklem seçimi yapmak oldukça önemli. Sonrasında ise seçtiğimiz yönteme uygun olarak veri toplama aracımıza karar vermemiz geriyor. 

Tabii tüm bunların dışında araştırma etiği konusu da ayrı bir önem taşıyor. Mümkün olduğunca birinci el kaynaklara ulaşmanız ve İntihale sebep olmamak adına yararlandığınız kaynakları alıntılamanız ve kaynak olarak göstermeniz bu noktada oldukça önemli. 

Son olarak ise bana bu süreçte çok yardımcı olan, Umberto Eco’nun Tez Nasıl Yazılır kitabından edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum. Özellikle sosyal bilimler alanında tez yazan arkadaşlarımın bu kitabı okumalarını şiddetle tavsiye ederim. Literatür aşamasında fişleme yapma tekniği Eco’nun kitabında önerdiği yöntemlerden biri. Bulduğumuz çalımaları araştırma konusu, araştırma yöntemi, araştırma sonucu gibi özelliklerine dikkat ettiğimiz ve bununla ilgili küçük notlar oluşturduğumuz, çalışmaları sınıflayarak ayrı ayrı klasörlediğimiz bir yöntem bu. Eco'nun önerdiği bu yöntem çalışmamızın ilerleyen aşamasında da bize oldukça yardımcı olacaktır. Tek tek her aşamada kaynakları incelemek yerine hangi çalışmayı hangi aşamada kullanacağınızı daha rahat görebileceksiniz ve bu da daha hızlı yol almanızı sağlayacaktır.

Benim şimdilik edindiğim deneyimler ve aktarmak istediğim durumlar bu kadar, hepinize başarılar dilerim. 

Sevgiler, selamlar...

Kaynak: Eco, U. (2019). Tez Nasıl Yazılır. (7.baskı). İstanbul: Can Yayınları.

Benzer Gönderiler...

Eleştirel ve Yaratıcı Düşünme Becerisi

Merhaba sevgili kız kardeşlerim, bu yazımda sizlere 21.yy becerileri arasında çok önemli olduğunu düşündüğüm eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerisinden bahsetmek istiyorum.